Tanrıların Seyahati, Antik Akdeniz’de Tanrılar ve Mitler
Corinne Bonnet - Laurent Bricault
Çevirmen:
Fatma Danışmaz Tekin
Son Okuma:
Merve Akıncı Almaz
Orjinal Adı:
Quand les dieux voyagent, Cultes et mythes en mouvement dans l’espace mediterranéen antique
Bu sürükleyici kitapta, Eski Akdeniz’in -Yunanlar, Romalılar, Fenikeliler ve Kartacalılar, İbraniler ve Yahudiler, Mezopotamyalı ve Mısırlılar- seyahat eden dinleri ve onların tanrıları anlatılıyor. Seyahat eden bu tanrıların hikâyeleri, yavaş yavaş antik dinlerin anlaşılması konusundaki içsel temel sorunları da doğal bir şekilde ortaya çıkarıyor: Tanrıların isimleri, görünümleri, tercümeleri, ritüel stratejileri, metinlerin rolü, kadınların ya da yabancıların konumu, ölüm karşısındaki davranışları, güç ilişkileri, seyahat ve başkalarıyla çekişmenin riskleri...
Okur; bu on iki bölümün her birinin merkezinde zorla ya da özgür devingenliğin yöntemleri ve etkilerinin yanında, birbiriyle bağlantılı bir evrende bugün halen meydana gelen kültürel aktarım sürecinin çıkardığı birçok soruyu da keşfedecek. Tanrıların Seyahati, kadim halkların tanrılarını nasıl tasavvur ettiklerini ve onların ilahi temsillerini nasıl oluşturduklarını daha iyi anlamak için eşsiz bir başlangıç.
Corinne Bonnet
1959, Liège, Toulouse Üniversitesi’nde Yunan tarihi profesörü. Antik Akdeniz tarihi ve dinleri üzerine çalışmalarıyla tanınır. Lisansını 1981’te Liège Üniversitesi’nde eskiçağ tarihi üzerine yapan Bonnet, Melkart, Akdeniz’deki Tyrli Herakles’in Kültleri ve Mitleri isimli doktorasını tamamladı. Bonnet, 1981’den 1991’e kadar Namur Üniversitesi’nde (Notre-Dame de la Paix) ardından Tübingen Üniversitesi, Papalık İncil Enstitüsü, Calabria Üniversitesi ve Roma Tre Üniversitesi’nde dersler vermiştir. 2010 yılında Institut universitaire de France’a, 2011 yılında Académie des Inscriptions et Belles-Lettres, 2016 yılında Académie de l’Europe üyeliğine seçilmiş ve aynı yıl Lozan Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı almıştır. 2003’ten beri Toulouse Üniversitesi’nde Yunan tarihi üzerine dersler vermektedir. E. Fagnan Semitik Çalışmalar Ödülü (1988), H. Pirenne Ödülü (1998), Cumont Ödülü (2014) ödüllerini almıştır.
Lauren Bricault
1963, Saint-Germain-en-Laye, Fransız Mısırbilimci, epigraist ve nümismat, Toulouse-Jean Jaurès Üniversitesi’nde eskiçağ tarihi profesörü. Lisansını 1986’da Poitiers Üniversitesi’nde, doktorasını 1994 yılında Sorbonne’da tamamlamıştır. 1987’den 2008’e kadar Poitiers Üniversitesi’nde dersler vermiştir. Çalışmalarına Toulouse Üniversitesi’nde devam etmektedir. Özellikle İsiac kültlerine, yani Greko-Romen dünyasına yayılan Mısır kökenli kültlere (İsis, Sarapis, Harpocrates vb.) adanmış kırk kadar kitap ve yüz yirmiden fazla makale yayımlamıştır. 1999’dan beri İsiac çalışmaları üzerine uluslararası konferansların, organizasyonunu ve bilimsel yöneticiliğini yapmaktadır. Richard Veymiers ile birlikte 2008 yılında kurduğu Bibliotheca Isiaca bilimsel dizisinin yönetmenidir. 2015 yılında Institut universitaire de France üyesi, ertesi yıl Los Angeles Getty Araştırma Enstitüsü’nde misafir öğretim üyesi olmuştur. Roma İmparatorluğu’nun eyaletlerinde basılan madeni para kataloğu olan uluslararası Roman Provincial Coinage (RPC) projesinin yazarlarındandır.